Vakok és Gyengénlátók

Látnivalók


A település nagyon szép természeti környezetben, a Zselic déli nyúlványai között, egy völgyben fekszik, és a Nagyvölgyi-árok szeli ketté. Sajátos településszerkezet jellemzi, mivel annak ellenére, hogy aprófaluról van szó, több utcája is van. Főutcája a természeti adottságok miatt egyoldalasan épült be, mellette 4-5 néhány lakóházból álló utca jellemzi.

 

A református templom építésének ideje 1824-34. 1858-ban tűzvész pusztította. 1901-ben átépítették, ez a dátum látható a torony homlokzatán. Védőszentje Szent Erzsébet. Szívós rendszerű, egysípsorosAngster harmóniuma ma már használhatatlan. Harangja 1923-ból való, felirata: Ne feledkezzél meg szegény Magyarokról. Kisharangjának felirata: Gosmich Peter Weinbertin 5 Kirchen 1836.

Abból a hét lépcsőfokból, amely egykor „Isten házába” vezetett, ma már egy sem látható az esőzések által a domboldalakról lehordott hordalék következtében.

 

A templom mellett került felállításra a világháborús emlékmű, amellyel a közösség hősi halottainak emléke előtt kíván tisztelegni. Az emlékmű 15+17 nevet tartalmaz, rózsamárványból készült, Vanyúr István alkotása.

 

Kissé távolabb a templomtól került felállításra Árpádházi Szent Erzsébet szobra, mely Gazdag Ferenc szentlőrinci szobrász keze munkáját dicséri.

 

A játszótér mellett az önkormányzat állatsimogatót alakított ki kemencével és padokkal.

 

A falu szőlőhegye is megér egy sétát. A régi présházak mellet jó néhány újonnan épült lakóház is feltűnik. A terület a Pécs-Mecsek Fehérborút részét képezi.

 

A településen áthalad a Szigetvár – Pécs - Máriakéménd közötti Mária Zarándok út, amely a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze.

 


Magyar Falu Program
Névjegy

Hivatalos név: Nyugotszenterzsébet Község Önkormányzata

Postai cím: 7912 Nyugotszenterzsébet, Szabadság u. 33.

Telefonszám: 73/346-042

Fax: 73/546-002

e-mail: nagypeterd@hotmail.com


Gyakran keresett oldalak